Hoe invisible technology tastbaar wordt

Internal Control/Accounting Information Systems (ICAIS3)

Door Jack van Crooij MSc

Als docent ICAIS3, zeg maar het IT-gedeelte van het vak ICAIS, in de opleiding tot mkb-accountant is het elk jaar weer een uitdaging om te mogen starten met een nieuwe groep. Mijn eerste vraag, wie denkt dat hij of zij over vijf jaar nog op dezelfde manier werkt als nu? Steevast steekt meer dan de helft van de deelnemers de hand op.

Ik word dan ook geconfronteerd met mensen die veel meer gevoel hebben bij het ICA-deel dan bij het IS-deel. Dat is natuurlijk ook niet vreemd ze hebben immers niet voor niets gekozen voor accountancy. Er is elke keer weer sprake van een wat bovenmatige koudwatervrees voor de invisible technology die IT heet.

Iedereen is dan ook wat voorzichtig, zeg maar gerust de eerste vijf lessen, om te reageren op vragen. Ik zie grote vragende ogen in de klas als we de lagen van een modern IT-systeem doornemen en de cloud als verschijningsvorm behandelen. Zo tegen les zes, als we aankomen bij de General IT-controls, ontstaat er een vorm van beleving. Immers controls zijn iets herkenbaars en de link met risico’s is met de paplepel ingegoten en de termen die in het begin vreemd leken zijn ineens heel tastbaar geworden.

Als we zo tegen les 8 aan de gang gaan met een praktijkcasus van een onderneming die naar de cloud migreert, en iedereen mag gaan nadenken over de IT-risico’s en de beste manier om die in een project te mitigeren, blijkt de praktijk toch nog wel heel lastig. Zelfs als we dat, zoals dit jaar, buiten in een stralend zonnetje op het terras van het NDC in Utrecht (onze opleidingslocatie) doen, blijft het moeilijk om de juiste oplossingen te vinden en het geleerde toe te passen. Maar toch vindt iedereen het tegen die tijd buitengewoon interessant. Immers het besef is doorgedrongen dat deze casus geen uitzondering meer is maar een gebruikelijk vraagstuk is. De advieskansen die dat biedt beginnen duidelijk te worden voor de deelnemers.

Op 25 mei dit jaar hebben we een dag besteed aan de AVG. Niemand was enthousiast aan het begin van de dag, maar na een dagje privacy wasserette was het besef daar, privacy is here to stay. Mission accomplished! Kleine smet op de dag: slechts 2 mensen hadden intern al een sessie over de AVG gehad.

Het rondje over data-analyse en de mogelijkheden ervan werd door iedereen als buitengewoon boeiend ervaren, immers de toekomst van een gedegen advies ligt in het ontsluiten van de informatie opgesloten in de data.

Na de wrap-up in de laatste les en het zien van een ietwat verontrustende video van Ruud Veltenaar (futuroloog en filosoof) waarbij de opvallende constatering is dat er altijd wel mensen zijn die hem fantastisch vinden en mensen die het liefst de zaal uitlopen, terug naar mijn eerste vraag: wie denkt dat hij of zij over vijf jaar nog op dezelfde manier werkt als nu?

Gelukkig ook dit jaar geen opgestoken handen meer.

Op de vraag wat er beter kan in deze opleiding, en vraag die ik overigens altijd stel voor het examen, waren de meningen unaniem: graag nog veel meer praktijkvoorbeelden en nog meer data-analyse. Een mooie uitdaging voor ons als docententeam om nog een extra stap te zetten om de IT in ICAIS tot leven te brengen voor de mkb-accountants van de toekomst.

Jack van Crooij MSc
IT-auditor en docent ICAIS3

Full•Finance Opleidingen verzorgt sinds 2016 de postbacheloropleiding accountancy-mkb alsmede een schakelprogramma. De opleiding wordt afgerond met het theoretische getuigschrift tot Accountant-Administratieconsulent. De docenten van de opleiding schrijven artikelen over hun ervaringen. Dit artikel is het vierde in de reeks.