Punten, oh nee, uren tellen, deelnemerslijsten met de juiste voorletters en titels voor en achter de naam en evaluatieformulieren over de catering zijn momenteel van groot belang bij permanente educatie voor accountants. En hoewel ik met veel plezier permanente educatie verzorg, vind ik het wel tijd voor vernieuwing op dat gebied. Hoe permanente educatie anno 2017 zou moeten weet ik ook (nog) niet. Maar experimenteren met pe-nieuwe stijl, dat lijkt me wel wat. Vandaar dat ik vanaf februari 2017 meedoe met de NBA-pilot. En dat betekent dat ik mijn best ga doen op het ontwerpen en realiseren van een persoonlijk pe-plan. In ruil daarvoor hoef ik dan geen pe-uren te tellen. En ik heb mijzelf de verplichting opgelegd om de lezer van deze nieuwsbrief frequent te informeren over mijn ervaringen.
Voor de vaste bezoekers van mijn cursussen en vaktechnisch overleggen die deze blog lezen: ja, ook in 2017 ga ik weer variƫren en experimenteren. De ene bijeenkomst houd ik een verhaal, ondersteund met Powerpoint. De andere bijeenkomst mogen deelnemers jaarrekeningen of dossiers van elkaar bekijken en met elkaar bespreken. En dat is wat mij betreft ook wel pe-nieuwe stijl, maar de NBA-pilot gaat over iets anders.
Achtergrond nieuwe pe-model
Als uitvloeisel van het NBA-project Onderwijs, educatie en arbeidsmarkt heeft de NBA in 2015 onderzoek gedaan naar een toekomstbestendig pe-model. Eerste stap hierin was een evaluatie van het huidige pe-systeem, met als conclusies:
- Verhoging van de kwaliteit en resultaten van de pe-inspanningen is noodzakelijk;
- Verantwoordelijkheid voor pe meer bij de individuele accountant leggen; alleen pe-uren tellen, voldoet niet meer;
- Meer differentiatie naar doelgroep en werkzaamheden gewenst;
- Meer vrijheid in inhoud en vorm, met daarnaast meer verplichte onderwerpen en kennistoetsing;
- Advies en ondersteuning bij het bepalen van zinvolle pe voor groepen en individuele leden.
(bron: https://www.nba.nl/Voor-leden/Permanente-educatie/Nieuw-PE-model-voor-accountants/#Overdepilot)
Wat hebt u eraan?
Op dit moment nog niks. De inschrijving voor dit experiment is gesloten. U moet dus in 2017 (en ook in 2018) voldoen aan de geldende Nadere voorschriften permanente educatie. Ik probeer u met een serie blogs te informeren over mijn ervaringen met het maken van een pe-plan en het aanleggen van een pe-portfolio.
Bibi van den Bragt AA RA